Vers Beton – Dit is ons Centraal

Beeld: Florian Braakman
Beeld: Florian Braakman

Ter ere van de opening van het nieuwe Centraal Station in Rotterdam op 13 maart 2012 vroeg Vers Beton vijftien beeldmakers om vanuit hun expertise alle facetten van het nieuwe station te laten zien, waarna evenveel redacteuren de beelden aanvulden met hun interpretatie. Ik schreef een stukje over mijn eerste kennismaking met de nieuwe stationshal.

Tekst van Iris van der Spoel met beeld van Florian Braakman op Vers Beton

‘Rotterdam Centraal’. Het is dat het er wit op blauw staat, maar geloven doe ik het niet wanneer ik hier tijdens een koude novembernacht in 2012 de trein uitstap.

Het ruikt hier naar nieuwigheid. Afzetlint voor een nog niet werkende lift. Een ongenummerd perron. Een net in de verf gezette trap, waaronder met grote letters ‘NAT’ staat geschreven. De officieuze heropening van het station overvalt me. Ik voel me ontheemd.

Dit station is nog even van de bouwvakkers die hier jarenlang de dienst hebben uitgemaakt. Kijk ze lopen met hun gele helmen, in groepjes door de stationshal. Straks moeten ze het weer aan de NS overlaten. Reizigers nemen de perrons weer in.

De stapels tegels en loshangende kabels zijn de laatste strohalmen waaraan de mannen hun macht ontlenen. Laat het nog maar even zo. Zolang ik nog ergens een natte T ontwaar, weet ik tenminste dat ik op het juiste station bent uitgestapt.